6 Ekim 2010 Çarşamba

Madalyonun Öbür Yüzü


Milli maçlar nedeniyle bu hafta lige ara verdik. Bu aradan yararlanarak bende Fenerbahçe ve Milli Takımlar ile ilgili daha önce yaptığım bir tesbiti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Milli Takımlara 11 oyuncu gönderdiğimizi resmi site dün duyurdu. Kadro kalitesinin göstergelerindendir milli oyuncu sayısı ve 11 gerçekten iyi bir sayı. Niang, Dia, Yobo, StochAndre Santos ve Lugano ülkelerinin milli takımlarına;  Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Emre Belözoğlu, Semih Şentürk ve Özer Hurmacı da A Milli Takımımız aday kadrosuna çağrıldı. Selçuk Şahin ise yaşadığı sakatlık nedeniyle son anda kadrodan çıkartıldı. Milli Takıma çağrılan futbolcularımızdan Andre Santos, Özer ve Semih dışındakilerin ilk 11 deki yerleri de garanti görünüyor. Tüm bu gelişmeler Bir Fenerbahçe'liyi gururlandıracak cinsten. Ancak asıl bahsetmek istediğim konu bu değil.
Yakın zamanlarda Ümit (U21), U20, U19, U18, U17, U16 ve U15 Milli Takımlarımızın da aday kadroları açıklandı. Milli Takımlara oyuncu göndermede A Milli Takımlar seviyesinde yakaladığımız başarı diğer milli takım katagorilerinde nasıl bir bakalım.

      Abdulkadir Kayalı                               Özgür Çek
8 Ekim'de Fransa, 12 Ekim'de Belçika ile karşılaşacak Ümit Milli Takım (U21) aday kadrosunda malesef Fenerbahçe'den oyuncu yok. 1,5 yıllığına İstanbul BB' ye kiralanan Abdulkadir Kayalı'yı saymazsak. Özer Hurmacı'nın transferinde Ankaraspor'a satılan Özgür Çek Ümit Milli aday kadrosunda ancak şu an A2 takımında oynayan yada diğer altyapı takımlarındaki Fenerbahçelileri bu 20 kişilik kadroda göremiyoruz. Merak edenlere söyleyeyim kadroda Galatasaray'dan 5, Gençlerbirliği'nden 3, Kasımpaşa'dan 2 oyuncu var.

U20, Milli takımında durum Ümit Milliden farklı değil. 9-12 Ağustos'ta Ukrayna'daki tuırnuvaya katılan takımda yine Fenerbahçe'den oyuncu bulunmuyordu. Bursaspor 4, Galatasaray ve Gençlerbirliği 3, Beşiktaş ise 2 oyuncusunu göndermiş U20 Milli Takımına.

       Okan Alkan          Berkay Öztuvan       Gökay Iravul
U19 A Milli Takımdan sonra oyuncu gönderebildiğimiz ilk milli takım olarak görünüyor. Berkay Öztuvan, Gökay Iravul ve Okan Alkan 28 ve 30 Eylül'de Bolu'da Polonya ile oynanan maçın aday kadrosuna çağrılmış. Bu kadroda Fenerbahçe'den 3 oyuncu bulunurken, Beşiktaş 2, Bursa, Galatasaray ve Trabzonspor'dan 1'er oyuncu kadroya girebilmiş.

U18'deki durum da  U21 ve U20 den farklı değil. 23-29 Ağustos tarihlerinde Çek Cumhuriyet'inde düzenlenen Vaclav Jezek Turnuvası için çağrılan aday kadroda Galatasaray'dan 3, Gençlerbirliği'nden 2, Beşiktaş ve Bursaspor'dan 1'er oyuncu bulunurken Fenerbahçe'den oyuncu bulunmuyordu.

U17 Milli Takımımızın 22-27 Eylül tarihlerinde İzlanda'da oynadığı U17 Avrupa Şampiyonası Eleme Turu 7. Grup maçı aday kadrosunda Fenerbahçe'den Recep Niyaz ve Beykan Şimşek bulunuyordu. Hatta Beykan Şimşek'in Çek Cumhuriyeti maçında hat-trick yaptığını daha önce blogta yazmıştım. Kadroda Bucaspor ve Bursaspor'dan 3, Beşiktaş, Gençlerbirliği ve İstanbul BB'den de 2'şer oyuncu bulunuyordu.

    Beykan Şimşek         Kerem Çağatay        Recep Niyaz
U16 Milli Takımımızın 27 ve 29 Temmuz tarihlerinde Rusya ile deplasmanda oynadığı özel maçların aday kadrosunda Fenerbahçe'den Recep Niyaz ve Kerem Çağatay bulunuyordu. Fenerbahçe gibi Beşiktaş, Manisaspor ve Bucaspor da milli takıma 2'şer oyuncu göndermişti.

U15 Milli Takımıda Fenerbahçe'nin oyuncu gönderemediği bir diğer milli takımımız. Bizim oyuncu gönderemediğimiz takıma Bucaspor 5, Beşiktaş, Bursaspor ve Samsunspor 2'şer oyuncu göndermiş.

Uzun lafın kısasına gelelim şimdi. A milli takımımız dışında farklı yaş gruplarından oluşan 7 tane milli takımımız daha var. Ve Fenerbahçe altyapısı bu takımların 5 tanesine 1 tane oyuncu bile gönderemiyor. Yedi takıma gönderdiğimiz toplam oyuncu sayımız sadece 6. Oysa biraz dikkatli incelediğimizde Galatasaray, Bursaspor ve Gençlerbirliği altyapılarının tüm milli takımlara oyuncu gönderebildiğini fark ediyoruz. Bu sene Süper Lige çıkan Bucaspor'un daha alt milli takımlarda ( U15, U16 ve U17) gönderdiği oyuncu sayısındaki üstünlük Bucaspor'u nasıl bir geleceğin beklediğini gösterir nitelikte.
Okan Alkan, Mert Günok ve Gökay Iravul ile yeniden canlandırdığımız altyapıdan A takımda oyuncu oynatma hadisesi kimsenin gözünü boyamasın. Görünen tablo yıllardır altyapısına farklı ve büyük yatırımlar yapan Fenerbahçe'nin hala istenilen düzeyden çok uzakta olduğudur.

Hiç yorum yok: